Why We Can’t Wait By Martin Luther King, Jr.

1. What happened to Martin Luther King, Jr. in the late 1950s, and how did he use it as a metaphor for the situation in this country in the summer of 1963? (3 points)

Answer:

In the late 1950s, Martin Luther King Jr. was arrested in Birmingham, Alabama, during a nonviolent protest. He used his arrest as a metaphor for the situation in the country, where black people were denied their civil rights and subjected to violent oppression. He argued that the black community was like a prisoner trapped in jail, unable to participate in society fully.

2. What were the two causes of disillusionment among black people in 1963? (3 points)

Answer:

The two causes of disillusionment among black people in 1963 were the slow pace of progress towards civil rights and the violent retaliation they faced from segregationists and law enforcement when they protested.

3. MLK: When he (the black man) seeks opportunity, he is told, in effect, to lift himself by his own bootstraps, advice which does not take into account the fact that he

is barefoot. What does this statement mean? (3 points)

Answer:

  1. MLK’s statement “When he (the black man) seeks opportunity, he is told, in effect, to lift himself by his own bootstraps, advice which does not take into account the fact that he is barefoot.” means that the advice given to black people to pull themselves up by their own bootstraps assumes that they have the resources and opportunities necessary to succeed. In reality, black people have been stripped of these resources and opportunities, and so the advice is unrealistic and unfair.

4. The year 1963 was the 100th anniversary of what? (2 points)

a. The Emancipation Proclamation b. The end of the civil war

c. Lincoln’s assassination d. All of the above

Answer:

The year 1963 was the 100th anniversary of the Emancipation Proclamation.

5. MLK called nonviolent direct action the sword that heals. In what way was this true? (2 points)

Answer: MLK called nonviolent direct action the “sword that heals” because it combined the power of resistance with the power of love and compassion. This approach sought to change hearts and minds, rather than just the laws, and had the potential to heal the deep divisions in society.

6. What irony did MLK see in the following statement: The justification for risking the annihilation of the human race (with nuclear weapons) was always expressed in terms of America’s willingness to go to any lengths to preserve freedom. (3 points)

Answer:

MLK saw the irony in the statement “The justification for risking the annihilation of the human race (with nuclear weapons) was always expressed in terms of America’s willingness to go to any lengths to preserve freedom,” because the same country that was willing to risk destroying the world in the name of freedom was denying freedom to millions of black people within its own borders.

7. When a governor has ten appointed positions to fill and he seeks to fill one of them with a member of a minority group in order to pacify that group so that they won’t ask for more, this is an example of_________________. (3 points)

Answer:

MLK refers to this situation as tokenism.

8. After World War I there was a movement which advocated for the return of black people to Africa. Why did it fail? (3 points)

Answer:

The movement advocating for the return of black people to Africa after World War I failed because it was not practical and most black people did not want to leave their homes in America.

9. What were the two reasons why most black people were against using violence in the fight for equal rights? (3 points)

Answer:

The two reasons why most black people were against using violence in the fight for equal rights were their commitment to nonviolence as a principle and the belief that violence would be counterproductive, as it would give segregationists a pretext for even more violent retaliation.

10. Which of the following is a novel about an unarmed southern lawyer who disperses a mob wishing to lynch a black defendant with the force of his moral courage? (2 points)

a. Crime and Punishment b. To Kill a Mockingbird

c. Gone With the Wind d. Mississippi Burning

Answer:

To Kill a Mockingbird.

11. What two roles did television play in the success of the Civil Rights movement?

(4 points)

Answer:

  1. Television played two roles in the success of the Civil Rights movement: it brought the images of violence and discrimination against black people into homes across America, galvanizing public opinion and support for change, and it also allowed the movement to reach a larger audience, spreading its message and goals to more people.

12. Why do you think it was important for the black man to look back at a white man, eye to eye? (3 points)

Answer:

MLK believed that it was important for the black man to look a white man in the eye because it was a way of asserting his dignity and equality. By looking a white man in the eye, the black man was saying, “I am a human being just like you and I deserve the same rights and respect.”

13. T F Hundreds of black people were killed in civil rights demonstrations in 1963. (2 points)

Answer:

True.

14. According to MLK, what was the ultimate tragedy of Birmingham? (3 points)

Answer:

According to MLK, the ultimate tragedy of Birmingham was that it showed the deep-seated racism and violence that still existed in America, even after 100 years of freedom for black people. Despite all the progress that had been made, there was still much work to be done to ensure that all people were treated with dignity and respect.

15. What did Birmingham public officials do when they were court-ordered to open the city’s public recreation facilities? (2 points)

a. They defied the court order and put police officers in place to keep black people out.

b. They gave up and opened the facilities to all.

c. They closed the facilities down.

d. They appealed the decision to the U.S. Supreme Court.

Answer:

  1. a. They defied the court order and put police officers in place to keep black people out.

16. What were some of the preparatory activities undertaken by civil rights leaders before the demonstrations in Birmingham in 1963? (2 points)

Answer:

Civil rights leaders in Birmingham, including MLK, undertook several preparatory activities before the demonstrations in 1963. These activities included coalition building, fundraising, planning, and training in nonviolent resistance.

17. Who said, You have to be prepared to die before you can begin to live? (2 points)

a. Martin Luther King, Jr. b. Harry Belafonte

c. Fred Shuttlesworth d. Nelson Rockefeller

Answer:

The quote “You have to be prepared to die before you can begin to live” was said by Martin Luther King, Jr.

18. What did MLK say about the importance of the freedom songs? (2 points)

Answer:

MLK said that the freedom songs were important to the civil rights movement because they provided a “powerful emotional release.” He also said that the songs served to build unity and provided a sense of belonging for the participants in the demonstrations.

19. T F Only those who were deemed able to respond nonviolently to extreme provocation were allowed to participate in the actual demonstrations in Birmingham. (2 points)

Answer:

False. All participants were trained in nonviolent resistance, but anyone was allowed to participate, regardless of their ability to respond nonviolently to extreme provocation.

20. Which of the following is a reason why there was black opposition to the demonstrations in Birmingham in 1963? (2 points)

a. Many black people had been made to feel inferior for so long that they didn’t know how to resist the influences that conditioned them to go along with the white man’s views.

b. Black businessmen worried that white retaliation would hurt their businesses.

c. Some black people were worried that they would be fired from their jobs as a result of the demonstrations.

d. Some felt that the city government which had just been elected should be given time to make changes.

e. a & d

Answer:

e. a & d

21. When the civil rights demonstrations in Birmingham continued after a court injunction against demonstration was issued, this was an example of: (2 points)

a. civil disobedience. b. injunction violation.

c. justified law breaking. d. anarchy.

Answer:

The continuation of the civil rights demonstrations in Birmingham after a court injunction against demonstrations was issued is an example of civil disobedience.

22. What did MLK say about a person’s legal and moral responsibility regarding the law (3 pts.)

Answer: MLK said that a person’s legal and moral responsibility regarding the law is to disobey unjust laws. He believed that a person should not blindly follow laws that are unjust, but rather, they should have the courage to disobey them in a nonviolent manner.

23. When teens were recruited to join the demonstrations in Birmingham, the national media criticized black leaders for using black children in this fashion? Why was this ironic? (3 points)

Answer:

The national media criticized black leaders for using black children in the demonstrations, which was ironic because many of the children were willing participants in the demonstrations and had a strong desire to see change in their communities.

24. Which of the following statements is true? (2 points)

a. During the period of civil rights demonstrations in Birmingham, most white residents remained neutral.

b. The demonstrations ended when business leaders and civil rights leaders reached an accord.

c. In May, 1963 segregationists bombed the Birmingham home of MLK’s brother and MLK’s motel room.

d. all of the above

Answer:

c. In May, 1963 segregationists bombed the Birmingham home of MLK’s brother and MLK’s motel room.

25. According to MLK, how were the civil rights movement in Birmingham and the Battle of Bunker Hill alike? (3 points)

Answer:

According to MLK, the civil rights movement in Birmingham and the Battle of Bunker Hill were alike in that both were part of a larger struggle for freedom and justice. He believed that both struggles were fought by brave people who were willing to put their lives on the line for a cause they believed in.

26. T F The management of U.S. Steel, Birmingham’s most important business, supported the civil rights movement. (2 points)

Answer:

False. U.S. Steel, Birmingham’s most important business, did not support the civil rights movement.

27. T F By the end of the summer of 1963, the majority of northern whites and close to a majority of southern whites, were in favor of laws guaranteeing equal rights to black people. (2 points)

Answer:

False. By the end of the summer of 1963, most northern whites and a majority of southern whites were not in favor of laws guaranteeing equal rights to black people.

28. According to MLK, what did man have to recognize in order to emerge from barbarity? (3 points)

Answer:

According to MLK, in order to emerge from barbarity, man had to recognize the “inherent worth and dignity” of all people, regardless of race, religion, or ethnicity. He believed that this recognition was essential for the creation of a just and equal society.

29. Which country practiced affirmative action before the United States? (2 points)

a. France b. India

c. Canada d. Greece

Answer:

India was the country that practiced affirmative action before the United States.

30. T F MLK was in favor of legislation that would help poor white people as well as poor black people. (2 points)

Answer:

True. MLK was in favor of legislation that would help poor white people as well as poor black people. He believed that economic justice was essential for creating a just and equal society.

 

Calculate the price
Make an order in advance and get the best price
Pages (550 words)
$0.00
*Price with a welcome 15% discount applied.
Pro tip: If you want to save more money and pay the lowest price, you need to set a more extended deadline.
We know how difficult it is to be a student these days. That's why our prices are one of the most affordable on the market, and there are no hidden fees.

Instead, we offer bonuses, discounts, and free services to make your experience outstanding.
How it works
Receive a 100% original paper that will pass Turnitin from a top essay writing service
step 1
Upload your instructions
Fill out the order form and provide paper details. You can even attach screenshots or add additional instructions later. If something is not clear or missing, the writer will contact you for clarification.
Pro service tips
How to get the most out of your experience with Boom Grades
One writer throughout the entire course
If you like the writer, you can hire them again. Just copy & paste their ID on the order form ("Preferred Writer's ID" field). This way, your vocabulary will be uniform, and the writer will be aware of your needs.
The same paper from different writers
You can order essay or any other work from two different writers to choose the best one or give another version to a friend. This can be done through the add-on "Same paper from another writer."
Copy of sources used by the writer
Our college essay writers work with ScienceDirect and other databases. They can send you articles or materials used in PDF or through screenshots. Just tick the "Copy of sources" field on the order form.
Testimonials
See why 20k+ students have chosen us as their sole writing assistance provider
Check out the latest reviews and opinions submitted by real customers worldwide and make an informed decision.
Exercise Science
Thank you so much for your time.
Customer 452545, December 5th, 2021
Gerontology
Thank you so much this looks great !!!!
Customer 452585, November 4th, 2023
Public Health
Thank you so much !!
Customer 452589, November 28th, 2023
Classic English Literature
Awesome Job... you are the best!
Customer 452531, November 27th, 2021
english comp
Great paper and done before the deadline. Thank you
Customer 452509, June 15th, 2021
English comp
Got a 94% thank you!
Customer 452509, June 27th, 2021
Literature
Absolutely LOVE having help especially from the person who wrote this last one. THANK YOU
Customer 452529, November 19th, 2021
Classic English Literature
Absolutely LOVE the essay I received. I really appreciate it so much.
Customer 452529, October 25th, 2021
Religious studies
I recommend this service they always help. I got an A in this project thanks.
Customer 452507, October 5th, 2021
English 101
perfect! thanks!
Customer 452543, December 1st, 2021
world civilization
Thank you for the quick response
Customer 452509, June 27th, 2021
Medicine
Great content.
Customer 452549, February 8th, 2022
11,595
Customer reviews in total
96%
Current satisfaction rate
3 pages
Average paper length
37%
Customers referred by a friend
OUR GIFT TO YOU
15% OFF your first order
Use a coupon FIRST15 and enjoy expert help with any task at the most affordable price.
Claim my 15% OFF Order in Chat